Jeugd 

Om na te gaan hoe Rolex is ontstaan moeten we ook terugkijken naar de jeugd van de oprichter : Meneer Wilsdorf. Daar leer je al snel dat het horloge vak van jongs af aan in zijn bloed zit. Hans Wilsdorf is geboren op 22 Maart in 1881 in het dorpje Kulmbach. Zijn ouders hadden een ijzerwarenzaak waar hij als kind al veel leerde over horloges. Hans werd een wees toen hij 12 jaar was, nadat plotseling zijn ouders stierven. Hij werd daarna door zijn ooms naar een goede kostschool gestuurd. Toen hij afgestudeerd was ging hij in het buitenland werken als leerling bij een zwitsers parel export bedrijf. Wilsdorf ging al vroeg toen hij 20 was in een horlogefabriek werken. Waar hij samenwerkte met de Zwitserse horlogemaker Aegler uit Biel. Op 24-jarige leeftijd vertrekt Hans naar Londen om zijn droom te verwezenlijken: een eigen polshorloge merk oprichten. Eenmaal aangekomen in Londen werd die beroofd van zijn startkapitaal om zijn merk op te richten. Daarom begon hij in 1905 met een zakenpartner zijn eigen merk.

Waterdicht

Rolex is opgericht door Hans Wilsdorf en Alfred Davis in 1905. Het merk heette eerst Wilsdorf & Davis, maar werd in 1908 officieel als het merk Rolex geregistreerd. In 1926 bracht rolex hun eerste 100% waterdichte horloge uit, die ook nog eens vuilwerend en een schokbestendige horlogekast had. Om te laten zien dat die echt waterdicht was lieten ze een zwemmer van Engeland naar Frankrijk zwemmen met de Rolex om zijn pols, deze pr-stunt was een groot succes. In de jaren 60 bedacht Wilsdorf die ondertussen zijn zakenpartner Davis had uitgekocht opnieuw een publiciteitsstunt. Hij bond een speciaal ontworpen horloge aan de buitenkant van een diepzee vaartuig die naar de bodem van de Marianentrog dook. Toen het vaartuig weer boven kwam bleek het bijzondere Rolex horloge nog te werken nadat die 11 kilometer diep onder water was geweest.

Toekomst

Hans Wilsdorf richtte in 1945 een stichting op die de het bestuur zou overnemen als meneer Wilsdorf kwam te overlijden. Een paar wensen van hem waren dat Rolex nooit zou verenigen met andere horlogemakers en dat Rolex nooit naar de beurs zou worden gebracht.